Het onderwijs.
De minor Onderzoekend en Ontwerpend Leren past goed bij mij. Dat is de eerste conclusie die ik kan trekken na het volgen van deze minor. Ik vind het zelf erg leuk om onderzoekend te werk te gaan, denk aan spullen uit elkaar halen om er achter te komen hoe het in elkaar zit. Daarnaast heb ik dankzij mijn eigen opleiding al veel ervaring met het op een andere manier naar uitdagingen kijken. Beide sluiten in mijn ogen perfect aan op de minor en daarmee ook op het onderwijs.
Techniek.
Op de basisschool heb ik technieklessen gehad. Hierbij werd veel gebruik gemaakt van kennis van buitenaf. Alle vaders, moeders, opa’s en oma’s die iets aan technische kennis hadden werden opgetrommeld om te komen helpen bij de lessen. Hierdoor werden die technieklessen voor mij wel de leukste lessen die ik op mijn basisschool heb mogen krijgen. Op mijn middelbare school heb ik de lessen van het Technasium gevolgd. Ook hier kwam de kennis vooral van de technisch onderwijs assistent. Hieruit blijkt dat er niet veel algemene technische kennis is binnen het onderwijs. ‘Echter, het ontbreekt veel leraren aan de daarvoor noodzakelijke vakinhoudelijke en vakdidactische kennis.’, aldus Gijsel en Smit (2015). Deze bron bevestigd mijn ervaringen.
Motivatie.
Op het HBO heb ik veel kennis en ervaringen opgedaan rond ontwerpen en onderzoek doen. Hierbij heb ik geleerd dat je door te onderzoeken achter nieuwe kennis kan komen. Dit is een mooie link tussen mijn opleiding en onderzoekend en ontwerpend leren. Hieruit haal ik ook waarom ik juist voor het onderwijs kies. Ik heb geleerd te leren door te onderzoeken. Als ik iets interessant vind doe ik daar onderzoek naar. Hierdoor doe ik nieuwe kennis op en keer ik dus nieuwe dingen. In mijn ogen zou een les die op deze manier word gegeven perfect zijn. Ik wil aansluiten bij de interesses van een persoon. ‘Wanneer we kinderen willen motiveren om te leren, is het van belang rekening te houden met hun interesses.’ aldus Alkema en Tjerkstra (2011). Door de interesse te nemen van een persoon wordt de intrinsieke motivatie gestimuleerd waardoor hij/zij gaat onderzoeken en tot nieuwe kennis
Leren.
Leren door te onderzoeken is een waardevolle vaardigheid die ik afgelopen half jaar steeds meer heb geprobeerd toe te passen in mijn onderwijs. Daarnaast is buitenonderwijs ook een groot leerpunt geweest tijdens de minor. ‘Meer beweging op school helpt.’ aldus Mieras (2018). De lessen rond dit onderwerp vond ik erg interessant. Ik heb mijn best gedaan buitenonderwijs te gebruiken tijdens de lessen die ik heb ontwikkeld. Helaas is dit niet doorgezet omdat dit niet mogelijk was op de school waar ik mee liep. Ook ben ik dankzij de lessen rond de sdg’s (Sustainable Development Goals) tot de conclusie gekomen dat ik milieu een belangrijk onderwerp vind. Ik kan zowel in mijn eigen leven als in de producten die ik ontwerp een verbeter stap maken als het over milieu gaat. Dit is zeker iets wat ik de rest van mijn leven kan meenemen.
Meenemen.
De minor heeft mij dus een iets milieubewuster persoon gemaakt. Daarnaast kan ik nu concluderen dat ik geen full time docent wil worden. Na een half jaar als docent ben ik het ontwerpen gaan missen. Ik vind uitleggen leuk. Waar ik tegen aan liep tijdens de lessen die ik afgelopen half jaar heb mogen begeleiden, was dat mensen niet naar mij luisterden. Buiten dat dit logisch is omdat ik niet de vaardigheden van een docent heb, zorgde dit er voor dat ik het zelf niet leuk vond om lessen te geven. Tijdens de workshop in Blijdorp kwam dit naar voren. Hier heb ik geleerd dat ik voor een groep moet gaan staan en ervoor moet zorgen dat ik zelfverzekerd een duidelijk verhaal vertel. Om dit te doen moet ik even een kleine drempel over maar als ik in de toekomst de mogelijkheid krijg om kleine workshops te geven over een techniek of een vaardigheid die aansluit op mijn beroep, zou ik het zo doen. Een baan als part time docent zou ik ook erg interessant vinden. Maar het ontwerpen roept mij terug na een half jaar wat anders gedaan te hebben. Dus hier ga ik voor nu nog even in verder.
Slot.
Tot slot ben ik een een sociaal persoon geworden. Op de IPO hebben we sociale mensen maar wat ik op de pabo tegenkwam is next level. Ik ben terecht gekomen in een groep met sociale stuiterballen maar heb genoten van elke minuut met deze nieuwe vrienden. Ze hebben de minor een extra stukje energie en sfeer gegeven. Ik ga terug naar de IPO als een docent. Niet met de kennis die je als docent hoort te hebben maar wel de energie en de positieve blik op het leven die bijna elk pabo persoon schijnt te hebben.
Gemaakt door Mats Gunneweg op 25-01-2024 te Vlaardingen.
Bronnen
Alkema, E., & Tjerkstra, W. (2011). Méér dan onderwijs: theorie en praktijk van het onderwijs in de basisschool. Van Gorcum.
Gijsel, M., & Smit, J. (2015). Drijven en zinken. Vaktaal bij Wetenschap en Techniek, 3(1).
Mieras, M. (2018). Buitentijd = Leertijd (2de editie).