Dit project heb ik ingedeeld als een ontwerp project van mijn opleiding Industrieel Product Ontwerp. Mijn visie is namelijk dat het belangrijk is om meer techniek, en dan specifiek ontwerpvaardigheden, in het onderwijs te verwerken.
Om mijn manier van werken overzichtelijk te houden maak ik gebruik van de ontwerpcyclus die ook gebruikt wordt op de pabo. Elke stap heeft een losse pagina waarop ik uitleg hoe ik het heb aangepakt.
De eerste stap gaat over het verkennen van het probleem. "In deze fase gebruiken we op de basisschool vaak verhalen, eigen ervaringen, gesprekken met mensen uit de eigen omgeving en simulatieonderzoek" aldus Klapwijk en Holla.
Dit is ook precies wat is ben gaan doen. Ik ben in gesprek gegaan met de docenten die momenteel les geven aan de klas waar ik voor wil staan. Daarnaast heb ik zelf ook les gehad in deze omgeving en kan ik dus goed inschatten welke mogelijkheden er zijn en wat de interesses van de leerlingen zijn.
Die interesse werd een belangrijk punt in mijn onderzoek naar het 'probleem'. Ik kwam in het lokaal een 3d-printer tegen. Tijdens mijn periode op deze school werd ik altijd al erg enthousiast van dit apparaat. 
Zodra ik deze uit de kast haalde kwam ik er achter dat dit ook het geval was met de huidige leerlingen. De klas die op dat moment aanwezig was kwam gelijk kijken en vonden het super interessant.
Daarnaast is het lokaal zelf ook best bijzonder. Er zijn 2 verdiepingen boven elkaar met een grote doorkijk in het midden.
Beneden wordt gezien als de werkplaats. Hier kan je aan de gang met gereedschappen en bouwen met verschillende materialen.
Boven is juist het schone deel van de ruimte. Hier staan tafels die gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als whiteboards. Ideaal voor brainstormen en achter je laptop werken dus.
Een eigenschap die je in het hele lokaal terugziet zijn de bijzondere stoelen. Beneden zijn er stoelen die op 1 poot staan en boven een soort skippyballen op pootjes. Hierdoor moeten de leerlingen in een actieve houding zitten. Dit helpt bij de creativiteit en het behouden van de spanningsboog.
Het vak dat in dit lokaal gegeven wordt is Onderzoek en Ontwerpen van het Technasium. Dit vak bestaat uit grote projecten waar de leerlingen een half jaar mee bezig zijn. Mijn idee om een paar lessen te geven ging dus niet. 
Het Technasium is erg snel aan het groeien en continue de manier van lesgeven aan het verbeten. Een van de recente ontwikkelingen is dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van experts binnen het vakgebied waar het project over gaat.
In deze situatie begon er net een nieuw project waarin de leerlingen gebruik zouden gaan maken van het 3d-cad programma SketchUp. Dit programma is prima te combineren met 3d-printen. Hier liggen dus al mooie combinaties en mogelijkheden tot een workshop.

You may also like

Back to Top