Wat?

Ik geef een 4 tal lessen waarin ik uitleg hoe je SketchUp gebruikt en wat je hierin kan maken. Daarnaast gaan we ook aan de slag met de basis van het 3d-printen. Deze techniek heeft niet de hoofdrol maar ik laat ze er wel kennis mee maken. Het doel van de lessen rond Sketchup is dat de leerlingen meer kwaliteit in de ontwerpen kunnen stoppen door gebruik te maken van dit programma. Voor ditzelfde doel is 3d-printen ook toegevoegd aan de lessen.
Wie?

Deze lessen zijn bedoeld voor de leerlingen van de eerste 2 havo klassen. Naast dat dit fijn is voor de onervaren docent die ik ben, heeft het ook een belangrijke reden voor de leerlingen. We merken dat de kwaliteit van modellen en maquettes vaak een beetje terugzakt na het eerste 1,5 jaar. Om de leerlingen een extra boost te geven in de verbetering van deze producten is dit het perfecte moment om deze technieken bij te brengen.
Ik geef deze lessen zelf omdat ik al ervaring met beide technieken heb. Deze ervaring helpt mij in de zelfverzekerdheid die ik nodig heb tijdens het geven van de lessen. Daarnaast heb ik zelf altijd meer gehad aan de docenten die vanuit passie en ervaring lesgaven. Ik ga nu zelf ook uit deze overtuiging les geven.
Waar/Wanneer?

We werken met 2 losse klassen. De lessen van deze klassen vallen ook op verschillende tijden en dagen. Hierdoor kan ik spelen en experimenteren met locatie en uitlegmethoden.
In de eerste lessen moet ik veel input geven. Dit betekent dat ik graag overzicht over de klas heb en kan overzien wat iedereen aan het doen is. Zodra iedereen bezig is, zijn eigen gang kan gaan en we een paar lessen verder zijn, kunnen we verder verspreid gaan zitten en is mijn input minder nodig.
De eerste les aan klas A zal daarom in het strakkere lokaal op de 2e verdieping zijn. Hier kan meer concentratie worden gecreëerd maar is klassikaal lesgeven minder praktisch. Klas B krijgt zijn eerste les juist op de 1e verdieping. Dit lokaal is te zien op de foto hieronder. Hier is afleiding veelvoorkomend, wordt de creativiteit geprikkeld maar is klassikaal lesgeven makkelijker. Ik zal in mijn evaluatie terugkomen op de verschillen in deze lessen.
Waarom?

"Ik vind het zelf erg leuk om onderzoekend te werk te gaan, denk aan spullen uit elkaar halen om er achter te komen hoe het in elkaar zit."
Dit schreef ik in mijn visie begin dit jaar en omschrijft erg mooi hoe ik zelf in elkaar zit. De connectie tussen hoe ik in elkaar zit en waarover mijn les gaat geeft mij de energie om deze lessenreeks te geven.
Daarnaast heb ik een hele positieve ervaring met deze school uit de tijd dat ik er zelf op school zat. Ik zal in een van de eerste klassen die op deze school het vak van het Technasium kreeg. Dit is altijd mijn favoriete vak geweest en heeft mij veel bijzonder handige vaardigheden gegeven. Om hier dan te mogen helpen verbeteren door een lessenreeks te ontwerpen is erg waardevol voor zowel de school als voor mij.
Hoe?

Ik ben ontwerper. Dit betekent dat ik ben gewend mijn producten te pitchen en te presenteren. Veel improviseren en makkelijk praten kan ik dus zeker wel. Wat ik anders doe dan mijn mede studenten op  mijn opleiding is dat ik bijna altijd een presentatie heb. Elke dia is voor mij een soort spiekbriefje waar ik in steekwoorden op kan terugvinden wat ik van plan was te gaan vertellen. Dit wil ik ook doen voor mijn lessenserie. Zowel omdat ik dan mijn spiekbriefje heb als dat deze lessenserie dan ook door anderen gebruikt kan worden.
Daarnaast ga ik de leerlingen vooral zelf laten ontdekken. Het liefst was ik naar buiten gegaan om meer creativiteit te gebruiken, maar dit is helaas niet mogelijk in de huidige situatie. We gaan wel aan de slag met lego om het speelse aspect toch in de lessen te houden.

You may also like

Back to Top